Suomen parhaat ravintolat

Ask 09.03.2013

Ask avattiin reilu puoli vuotta sitten ja olen sieltä täältä kuullut siitä positiivisia viestejä. En vieläkään ehtinyt täysimittaiselle illalliselle, mutta kirjoitan tämän lounaan perusteella.

Tila on oikein viehtättävä ja onnistunut. Pehmeä luonnonvalkoinen väritys ja puinen himpun holvattu katto joka takaa varsin toimivan akustiikan. Pöydät ja muut tilat on saatu sovitettua ahtaaseen paikkaan erinomaisesti. Kävin keittiössäkin vilkaisemassa ja se oli hyvin tehokkaassa käytössä ja montaa pikkupaikkaa toimivampi.

Ruoka oli loistavaa. Arvostan paikan mind settiä, jossa lounaalla tarjotaan yhtä ruokaa, joka vaihtuu päivittäin. Meille tarjoiltiin karitsan paahtopaistia, perunamuusia ja vihanneshöystöä. Jokainen elementti oli totetuettu täydellisesti. Muusi oli tehty runsaaseen voihin ja tarjoiltiin salaatin kera erillisessä astiassa. Vihanneshöystö ansaitsee erityismaininnan, niihin oli saatu täydellinen rakenne ja hienoinen karamellisoituminen pintaan ilmeisesti lihaliemellä - maku oli mieletön. Annoksen kruunasi karitsa joka oli paras pala lammasta mitä olen maistanut. Sen kypsyys oli erinomainen, mutta parhautta oli pintaan saatu mieletön makeus ja himpun rapea pinta, joka medium rare lihan kanssa, maistui taivaalliselle.

Kävin kysymässä miten liha oli tehty ja kuulemma pintaa glaseerattiin sipuliliemellä ja se vain paistettiin pannulla. Olin hiukan yllättynyt ettei oltu käytetty esim sous videä, mutta kokilla oli näkemys, jonka mukaan liha elää paremmin pannulla vain paistamalla - tulokset puhuivat puolestaan.

Viinien osalta lyötiin pallo yhtälailla kentän läpi. Otimme shamppanjat alkuun - paikalla on vaihteleva shamppis - joka kiistatta oli sekä kiinnostava että onnistunut. Jotain henkilökunnan osaamisesta kertoo, että he aktiivisesti, ja oikein, haastoivat ruokaviinin valinnassa minun näkemystäni. Ajattelin alkuun ranskalaista pinot noiria, mutta tarjoilija sanoi, ettei tarjolla olleissa vuosikerroissa ollut riittävän kehittyneitä yksilöitä. Päädyimme espanjalaiseen Riojaan, joka alkuun tuntui hiukan liian kuivalta, mutta kuten tarjoilija oli sanonut, toimi täydellisesti ruokamme kanssa.

Päälle otimme jälkiruoaksi Verladokset ja suklaakakut. Hyvän osaamisenmukaisella röyhkeydellä tarjolla oli vain yhtä kahvia, suodatettua tarkkaan valikoitua tilakahvia, joka oli oikein toimiva.

Visiitin perusteella suosittelen paikkaa milloin vain ja kenelle tahansa. Hinnat ovat järkevät ja ruoka aivan briljanttia.

Kirjoittaja: Lauri