Suomen parhaat ravintolat

Chez Dominique 04.03.2013

Chez Dominique oli syy, miksi aloitin ravintolaharrastukseni vuonna 2008. Pääsin illalliselle työpaikkani kautta ja kokemus räjäytti tajuntani. Jo silloin kaksi Michelin-tähteä omistavan ravintolan ruoka-annokset olivat parasta mitä olin siihen mennessä syönyt. Tämän jälkeen olen käynyt CD:ssä yli kymmenen kertaa ja joka kerta olen saanut ravintolassa erinomaisen illallisen. Nyt uusin kokemukseni oli ensimmäinen noin vuoteen. Millainen Chez Dominique on tänä päivänä?

Tilasimme seuralaiseni kanssa 15 ruokalajin Moet & Chandon -menun, joka oli tehty yhdessä samppanjatalon keittiömestarin Pascal Tingaudin kanssa. Viinipaketin sijaan otimme samppanjapaketin, joka koostui Moetin vuosikertasamppanjoista.

Ruuat olivat Chez Dominiquen tyyliin varsinaista tykitystä. Pascalin kädenjälki ei itselleni ainakaan erottunut, vaan menu tuntui hyvin tyypilliseltä CD-menulta. Chez Dominique hallitsee niin alku-, pää- kuin jälkiruuatkin. Annoskoot olivat tarkkaan mietittyjä, jolloin monessa annoksessa jäi fiilis, että olisi vielä pari haarukallista voinut syödä. Mielestäni tällöin annoskoko on täydellinen, koska silloin ruokalajista jää erittäin hyvä mielikuva ja hyvä maku suuhun, eikä ruokaan ehdi kyllästyä.

Ateriamme keskivaiheilla tuli peräkkäin kolme äärimmäisen erinomaista annosta, mikä on harvinaista jopa Michelin-ravintoloille. Nämä olivatkin mielestäni parasta antia: erinomainen kasvisannos mm. puna- ja mustajuuresta, CD:lle tuttu raaka-aine ankanmaksa, tällä kertaa päärynän kanssa, sekä langustin pyrstö -annos. Menun jälkiruuat olivat myös erinomaisia. On aina kiva päättää illallinen loistavaan jälkiruokaan.

Ilta ei kuitenkaan ollut pelkkää ylistystä ja superlatiivejä. Chez Dominiquen keittiöntervehdykset menun alussa ovat mielestäni huomattavasti vaatimattomampia kuin muutama vuosi sitten. Pääruoka ei ollut erinomainen. Odotin makuorgasmin suussa räjäyttävää pääruokaa, jollainen esimerkiksi moni CD:n kyyhkysannos on ollut, mutta sellaista ei tullut tällä kertaa. Erittäin hyvä ei riitä siihen.

Chez Dominique on ollut mielestäni ylivertainen Suomessa yhdistämään viinit ruuan kanssa. Moet & Chandonin samppanjamenu ei tällä kertaa täyttänyt tehtäväänsä. Samppanjoita oli viisi erilaista 15:lle ruokalajille, joten kompromisseja syntyi aika paljon. Vaikka ilta alkoikin erittäin hyvällä 2002-vuosikerralla, niin tunnelma latistui kun seuraavaksi tuotiin 2004-vuosikertaa, joka maistui paljon Moetin bulkille Imperial Brutille. Vaikka pidänkin kyseisestä samppanjasta, niin mielestäni tunnelma latistui, kun yhtäkkiä tarjotaankin selvästi huonompaa juomaa kuin mitä on juuri saanut nauttia. Makukokemus pitäisi pikemminkin rakentaa nousujohteisesti. Samppanjamenuun kuuluivat myös vuosikerrat '93 '96 ja Rose 2004. Näistä 1996 oli täysin ylivertainen ja suosittelenkin sitä varauksetta kaikille.

Palvelu on ravintolassa erinomaista. Joidenkin mielestä se on varmasti liiankin pönöttävää, ja osa varmasti vieroksuu, kun ruuanmurut pyyhitään pöydästä ruokalajien välissä. Itse taas pidän siitä, että henkilökunta tekee työnsä, jotta asiakas saa maksimaalisen kokemuksen, mikä on selvästi se mihin Chez Dominique on profiloitunut.

Päätimme illallisen kahviin ja teehen (joka tuli seuralaiselleni). Valitsin listalta yhden tummapaahtoisista suodatinkahveista, joka oli jälleen erinomaista. Kyselin aikaisemmilla kerroilla syitä heidän erinomaiseen suodatinkahviinsa ja henkilökunta kertoi että heillä on laadukas kahvinkeitin, jossa veden lämpötila on hyvin lähellä sataa astetta juuri ennen suodatusta. En tiedä onko heillä tavallinen Mocca Master, mutta lopputulos on joka tapauksessa erittäin hyvä. Suosittelenkin suodatinkahvia espresson sijaan jos käytte illallisella Chez Dominiquessa.

Chez Dominique tänä päivänä? Suomen paras ravintola.

Kirjoittaja: Aki