Suomen parhaat ravintolat

Chef & Sommelier 07.04.2013

Pääsin vihdoin ja viimein C&S:n parin vuoden yrittämisen jälkeen. Pöytävarauksia on ollut aiemminkin, mutta aina joko on tullut menoa tai ravintola on joutunut perumaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kokemus itsessään oli odotuksen väärti :)

Paikka on hyvin pieni, intiimi ja uskollinen nimelleen. Tarjoilijoita ei oikeastaan ole, vaan kokit tuovat annokset ja kertovat varsin vuolaasti ruoista ja ajattelusta valmistuksen taustalla. Pidin tästä paljon. Sommelier toimi tavallaan päätarjoilijana ja piti huolta pöydästä keskittyen kuitenkin ensisijaisesti viineihin. Henkilökunnan tyyli oli hyvin omanlaisensa ja paikkaan täydellisesti sopiva. Toisena ääripäänä voi pitää CD:n täydellisesti hiottua pedanttia tapaa joka on itsessään erinomainen, toinen yhtälailla onnistunut ja hyvä on C&S:n läheinen viinejä ja ruoanvalmistusta korostava tyyli, jossa asiakkaan kanssa keskustellaan luontevasti ja varsin paljon koko prosessista. Varsinkin ruoanlaittoa paljon harrastavalle tämä oli hekumallista, sain jopa mukaani jälkiruokana olleen lakritsijäätelön reseptin.

Ravintolatila oli hyvällä maulla yksinkertaisesti sisustettu. Kuten lähes kaikissa pienissä ravintoloissa akustiikka on oma haasteensa. Täällä se toimi kohtuullisesti katossa olevan palkin ansiosta, mutta ääntä olisi ollut helppo parantaa lisää. Lisäämällä vaikkapa ohuen kankaan katossa kulkevien valovaijereiden välille - tämä riittäisi leikkaamaan puheensorinan ja kilkkeen, jotka kävivät koviksi ravintolan täyttyessä. Toinen tilaa dominoiva komponentti oli tilaan avoin varsin pieni keittiö. Viehättävä elementti, mutta nostaa myös tilan lämpötilaa. Illan edetessä lämpötila ja ilmankosteus nousivat selvästi. Tämä ei ollut mahdoton ongelma näin alkukeväästä, mutta voi olla haaste kesälämmöillä.

Pääasia paikassa oli siis selkeästi ruoka ja viini. Söimme seuralaiseni kanssa yhdeksän ruokalajin menun, eli kaiken mitä listalta sai. Ruoan henki oli selvä: läheltä hankittua, luonnollista, kokeellista ja hyvää. Läheltä hankittua tuttua lihaa, jopa viereisestä puistosta haettuja douglaskuusen neulasia ja pienten tuottajien viinejä. Ruokafilosofiana oli käyttää kaikki osat raaka-aineista ja elää raaka-aineiden omilla ehdoilla. Pidin tästä ajattelusta paljon, mutta se aiheutti joitakin haasteitakin. Maut ruoissa olivat yksinkertaisia, johdonmukaisia ja puhtaita.

En käy kaikkia ruokalajeja läpi, mutta joitakin huomionarvoisia oli alkuun tullut lammastartar, joka oli valmistettu ahvenanmaalaisen lampaan kokonaisesta jalasta. Tämä oli luultavasti paras tartar mitä olen koskaan syönyt kolmesta syystä: hyvin vähän suolaa ja aito lihan maku, ei munaa vaan sieniä ja laadukas raaka-aine. Menun lievä huti oli paksoi ja siika -annos, jonka ongelma oli liian dominoiva paksoi, joka yhdessä kalan kanssa aiheutti ikävän dissonanssin takaraivossa. Kontrapunktien rakentaminen annokseen on riskaabelia. Inarista tullut siika oli sinänsä loistavaa. Ehkä ongelmaa korosti se, että seuralaiseni sai samaan aikana selleririsoton, jossa riisi oli korvattu kokonaan sellerillä, joka oli mielettömän hyvä ja onnistunut annos.

Esipääruokana tarjoiltiin viehättävä kukkakaalihärdelli, jossa oli kukkakaalin kaikkia osia eri tavoin valmistettuina. Jos joku kokee, ettei pidä kukkakaalista, kokeilkaa tätä, sillä annos oli erinomainen. Pääruokana oli possua eri tavoin. Koitin kysyä, mikä nautittavan kärsäeläimen nimi oli, mutta kuulemma heille oli tullut kolme, eikä nimeä ollut tiedossa. Annos oli loistava, ja pelasi erinomaisesti tarjolla olleen viinin kanssa, joka oli espanjalainen cabernet franc/merlot.

Jälkiruoat olivat mainioita, mutta erityisen maininnan ansaitsevat karpalojäädyke, jossa oli uskomattomalla tavalla saatu karpalon ja timjamin yhteispeli kohdalleen, sekä koko ruokailun kruunannut lakritsijäätelö. Sain tämän jäätelön reseptin sitä hämmästeltyäni. Lähes aina lakritsijäätelö tarkoittaa salmiakkijäätelöä, täällä taas oli taianomaisesti saatu lakritsin puhdas maku sekä jäätelöön että kastikkeeseen.

Yhteenvetona voi vain sanoa, että paikka on loistava ja allekirjoitan heidän paradigmansa laaturuoka ja -viini keskeisestä tyylistä sekä lämpimästä tuttavallisesta tunnelmasta. Suosittelen.

Kirjoittaja: Lauri