Suomen parhaat ravintolat

Roslundin Grilli 27.04.2013

Suomen parhaat pihvit!
@Roslund lihakaupan grilli Hietalahden hallissa.

Alustetaan sillä, että minä jos joku rakastan hyvää lihaa ja pihvejä. Metsästän lihaa ja paistan kaikenlaisia leikkeitä itse sekä matkustan vaikka maailman ääriin laatupihvejä saadakseni. Olen kärsinyt Suomen ala-arvoisesta lihakulttuurista vuosia. "Suomi on pihvimaa" - yeah right. Suurten lihavalmistajien kartelli on johtanut bulkki lihatuotantoon ja käsitys hyvästä pihvistä on valtaisalla enemmistöllä mauton ja ylikypsä siivottu sisäfile. Hyviä jenkkibiittejä ei ole saanut edes rahalla mistään (lähin kunnon mesta on ollut the Bird Berliinissä).

Suureksi ilokseni löysin vihdoin vakavasti otettavan pihvipaikan Helsingistä - Roslundin lihakaupan uusi grilli Hietalahden hallissa. Heti alkuun sanottakoon, että paikka ei tarjoile illallista, joten se ei valitettavasti ole sivustomme normaalissa rankingissa. Tästä huolimatta Stefan voi pitää tunkkinsa ja kaikki "pihvi"-paikat, joiden pihvi tarkoittaa ylisiistittyä fileetä tai sitä iänikuista nuijittua kuivaa ulkofileen palaa, voivat mennä itseensä.

Paikka on lihakaupan yhteydessä ja käyttää kunnollisia leikkeitä, mutta valitettavasti valikoima on hiukan rajallinen. Burgereita, Flank ja marmori. Keep It Simple Stupid toisaalta toimii loistavasti. Flankki esimerkiksi on pala, jota ei Suomessa tarjoilla juuri missään, kuitenkin juuri näissä "huonoissa" leikkeissä on se paras maku - tämän ovat amerikkalaiset ymmärtäneet jo aikaa sitten.

Roslund käyttää erinomaisia lihanpaloja, paistaa ne avogrillillä karamellisoiden lihanpinnan loistavasti. Korkeassa hallissa leijuu mukava grillin rasvainen savu, josta tulee tolkuton nälkä jo ruokaa odotellessa. Otatte sitten pihvin tai burgerin, ottakaa se salaatilla eikä ranuleilla. Salaatti on freesi ja tukee lihaa siinä missä ranskalaiset ovat tylsät ja keskinkertaiset. In the end yksinkertainen annos, kunnollisella pihvillä ja salaatilla on kepeä ja raikas makuelämys, josta jää hyvä mieli ja jaksaa palata lounaalta sorvin ääreenkin.

Paikka on kaukana fine diningista, ruokaa ei tarjoilla pöytään kuin viikonloppuna ja prosessiin liittyy tiettyä säätämistä. Tärkeimmässä kohdassa ollaan kuitenkin äärimmäisen jämptejä - pihvi grillataan täydellisesti ja kokkitiimi, jota on kiva seurata avokeittiöstä, viimeistelee annokset erinomaisesti. Roslundin grilli on aito pihvipaikka kauneimmillaan.

Voi vain toivoa, että tämä tuo uuden standardin suomalaiseen lihakulttuuriin ja saamme jatkossa nauttia täälläkin pohjoisen kaukomailla kunnollisesta lihasta, oikeista jenkki-cuteista ja yksinkertaisen puhtaasta grilliosaamisesta. Ehkä joskus myös illallisella oikeassa pihvipaikassa. Kudos, minä ja muut kunnollisen pihvikulttuurin ystävät kiitämme ja toivotamme mitä parhainta menestystä!

Kirjoittaja: Lauri